Dlaczego warto jeść jagody?
Jagody to prawdziwe superfood w naturalnym wydaniu. Zawierają m.in.:
– antocyjany – silne przeciwutleniacze wspomagające wzrok i naczynia krwionośne,
– witaminę C – wspiera odporność,
-błonnik – reguluje trawienie,
– mangan i witaminę K – wpływają na kości i metabolizm.
Co ważne – mają niski indeks glikemiczny, więc sprawdzą się nawet w diecie cukrzycowej.
Co można zrobić z jagód?
Jagodzianki – klasyka letniego wypieku
Puszyste bułeczki wypełnione jagodowym nadzieniem to polski letni hit. Domowa wersja smakuje najlepiej – warto dodać odrobinę skórki cytrynowej do ciasta.
Koktajle i smoothie
Jagody świetnie miksują się z bananem, jogurtem naturalnym i odrobiną miodu. Taki koktajl to zdrowa przekąska lub szybkie śniadanie.
Placuszki z jagodami
Dodaj garść owoców do ciasta naleśnikowego lub owsianego i usmaż na złoto – dzieci (i dorośli) je pokochają.
Dżemy i konfitury
Klasyczny przepis to: 1 kg jagód, 0,5 kg cukru, sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, a potem przełożyć do wyparzonych słoików. Świetne do naleśników zimą!
Lody i sorbety
Zmiksuj jagody z miodem i jogurtem, zamroź w formie na patyku – naturalne, domowe lody gotowe!


Jak przechować jagody na dłużej?
Jeśli masz ich więcej niż możesz zjeść – nie zmarnuj tego dobra. Jagody świetnie się przechowują, ale trzeba wiedzieć jak.
Mrożenie
Najprostszy i najskuteczniejszy sposób:
– Jagody dokładnie przebierz, opłucz i osusz.
– Rozłóż na tacy (pojedyncza warstwa), włóż do zamrażarki.
– Po zamrożeniu przełóż do woreczków lub pojemników – nie zbiją się w bryłę.
– Termin przechowywania: do 12 miesięcy.
Pasteryzowanie w słoikach
– Gotowe dżemy, musy lub jagody zasypane cukrem można pasteryzować:
– Napełnij słoiki do ¾, zakręć, włóż do garnka z gorącą wodą.
– Pasteryzuj 15–20 minut od momentu wrzenia.
– Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do wystudzenia.
Suszenie jagód
Nieco mniej popularne, ale świetne do mieszanek herbacianych i wypieków:
– Użyj suszarki do owoców lub piekarnika z termoobiegiem (50–60°C).
– Jagody powinny być jędrne i suche, ale nie spalone.
Jagody to krótki, intensywny sezon i mnóstwo możliwości. Można z nich wyczarować dziesiątki potraw, zachować smak lata na zimę i przy okazji zadbać o zdrowie. Warto wykorzystać te kilka tygodni maksymalnie – dla podniebienia, dla odporności i dla domowej spiżarni.